Hopp til innhold

Innhold

Norske flysikkerhetsresultater 2022

Sammen for sikker luftfart

Helikopter i snøvær
Foto: Mostphotos Foto: Mostphotos

Forord

Velkommen til fjerde utgave av vår årlige rapport på norske flysikkerhetsresultater. I dette dokumentet finner du flysikkerhetsresultatene fra 2022. Rapporten er ment å gi et grundigere og mer komplett bilde av flysikkerhetsresultatene enn det Luftfartstilsynet ofte presenterer på konferanser og i møter.

Luftfartstilsynet har hovedansvaret for tilsynet med sikkerheten i norsk luftfart. Flysikkerhet i denne sammenheng skal forstås med at risiko forbundet med luftfart er redusert til et akseptabelt nivå. Videre skal vi være en aktiv pådriver for samfunnsnyttig og bærekraftig (klima, sosialt og økonomisk) luftfart i Norge i tråd med overordnede målsettinger fra regjeringens samferdselspolitikk.

Tekst
Antall rapporterte tilfeller

Luftfartstilsynet er et uavhengig forvaltningsorgan underlagt Samferdselsdepartementet med myndighetsansvar innen norsk sivil luftfart.

Særlig på begynnelsen av året var luftfarten sterkt påvirket av pandemien med reiserestriksjoner og mindre trafikk enn normalt. Likevel er det Russlands invasjon av Ukraina 24. februar, med påfølgende krig og okkupasjon, som fortsatt pågår, som har preget luftfarten mest i 2022. Krigen har en begrenset direkte effekt på norsk luftfart, men de indirekte konsekvensene er merkbare. Større generell økonomisk usikkerhet i Norge, økt inflasjon, tiltakende utfordringer i verdikjeden som følge av råvaremangel, og redusert etterspørselen etter flyreiser. Dette påvirker igjen aktørenes økonomi i ulik grad og kan også påvirke flysikkerhetsrisikoen.

Til tross for de krevende rammene for hele bransjen, opplever vi at flysikkerhet fortsatt er prioritet nummer én, og det er ikke grunnlag for å hevde at økonomisk usikkerhet påvirker flysikkerheten negativt. I Norge har vi en seriøs og moden bransje med en meget god og velutviklet sikkerhetskultur, som viser seg tilliten fra passasjerer og myndigheter verdig, også i uvanlig krevende situasjoner.

Regjeringens nullvisjon for drepte og hardt skadde i trafikken ligger fast og er en inspirasjon til kontinuerlig forbedring for oss som jobber med flysikkerhet. I 2022 registrerte vi åtte luftfartsulykker hvorav én ulykke var fatal med to omkomne. Videre ble i alt fire personer alvorlig skadet i norsk luftfart i fjor. Selv om luftfart er den desidert tryggeste transportformen som finnes, er enhver alvorlig og fatal personskade én for mye.

En av grunnpilarene i flysikkerhetsarbeidet er rapportering av luftfartsulykker og -hendelser, som gir oss en mulighet til å samle kunnskap for å forbedre flysikkerheten. Tilsvarende gjelder for all informasjon vi får om flysikkerhetsarbeidet gjennom våre tilsynsaktiviteter og i annen kontakt og dialog med luftfartsaktører i Norge. Det vi og aktørene ikke vet, kan vi heller ikke forbedre. Denne rapporten er derfor også et bidrag i vårt arbeide med å dele relevant flysikkerhetsinformasjon.

Luftfartstilsynet vil fortsatt følge nøye med på utviklingen i norsk flysikkerhet, og vi vil fortsette samarbeidet med aktørene i Norge for at luftfarten fortsatt er det sikreste og tryggeste transportalternativet.

Introduksjon

Velkommen til Luftfartstilsynets gjennomgang av flysikkerhetsresultater for 2022! Vi setter stor pris på å kunne dele informasjon samlet inn gjennom rapportering av luftfartsulykker og -hendelser med alle som har en interesse for luftfart.

I henhold til artikkel 13 (11) i forordning (EU) 376/2014 skal hver medlemsstat i EASA årlig publisere en sikkerhetsgjennomgang med den hensikt å informere offentligheten om sikkerhetsnivået innen sivil luftfart. Gjennomgangen skal inneholde aggregert, anonymisert informasjon om hvilke typer luftfartshendelser og -ulykker, og sikkerhetsrelaterte opplysninger som har kommet inn til myndighetene gjennom obligatorisk og frivillig rapportering fra luftfartsaktørene. Gjennomgangen skal også omtale identifiserte trender og tiltak som følge av rapportering.

Her vil jeg gjerne legge inn en overskrift

Norske flysikkerhetsresultater 2022 er delt inn i tre hoveddeler og omtaler først tilstanden i norsk luftfart, ut fra ulykker og hendelser. Deretter omtales sikkerhetstemaer. Et sikkerhetstema kan være en bidragsfaktor, en forløper eller en barriere knyttet til luftfartsulykker. Til slutt redegjøres det for sikkerhetstilrådinger fra Statens havarikommisjon (SHK) rettet mot luftfartsbransjen. I den første delen fokuserer vi på sektorene ruteflyging, annen kommersiell flyging, innlands helikopter, offshore helikopter og flyging for rekreasjonsformål. I tillegg har vi et kapittel om droner. I den andre delen, som handler om sikkerhetstemaer, omtales fem vesentlige sikkerhetstemaer: Konflikt i lufta (MAC), rullebaneinntrengning (RI), rullebaneutforkjøring (RE), tap av kontroll i lufta (LOC-I) og konflikt med terreng (CFIT, CTOL og LALT) som et fast innslag i hver utgave av Norske flysikkerhetsresultater. Videre omtales de sikkerhetstemaene som Luftfartstilsynet har hatt pågående aktiviteter knyttet til i 2022, og som lar seg belyse ut fra rapporterte hendelser og ulykker: Fatigue, uregjerlige passasjerer, GNSS-forstyrrelser, og farene med flyging i instrumentelle meteorologiske forhold (IMC). Sikkerhetstemaene er ikke knyttet til en spesifikk sektor med mindre dette er spesifisert.

Og kanskjen liiiiten overskrift her også?

Utgangspunktet for Luftfartstilsynets flysikkerhetsarbeid er regjeringens nullvisjon som sier at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde i transportsektoren. Et av våre hovedmål, jamfør tildelingsbrevet fra Samferdselsdepartementet, er at sikkerhetsnivået i norsk luftfart skal være tilfredsstillende. For å bidra til et tilfredsstillende sikkerhetsnivå skal Luftfartstilsynet være en aktiv pådriver for sikker, samfunnsnyttig og bærekraftig luftfart. Dette skal vi være gjennom blant annet å ha oversikt over sikkerhetstilstanden i norsk luftfart, formidle sikkerhetsinformasjon, og gi aktørene i norsk luftfart en bredere kunnskap slik at de kan høyne egen sikkerhet.

Fatale ulykker i hele verden med kommersielle passasjer- og fraktfly med plass til minst 14 passasjerer.
Tall fra Aviation Satefy Network, Safety review of 2021.